Броят на българите и румънците, които живеят във Великобритания се е увеличил с 80% – от 230 000 през 2014г. до 413 000 миналата година, по данни на Националната статистическа служба на островната държава.

Повишеният брой на имигрантите от двете държави, които се присъединиха към ЕС през 2007г., отразява премахването на ограниченията за работа в Обединеното кралство.

От друга страна, увеличението им може да се отражение на референдума от миналата година.

Статистиката показва, че около 80% от българите и румънците в трудоспособна възраст, които се намират на територията на Великобритания, работя, а само 11 500 са безработни. Останалите работят от вкъщи, учат или са пенсионери.

413 000 българи и румънци живеят в Обединеното кралство, но само 6 200 британци са се преместили в България и Румъния.

Скоро правителството трябва да публикува Бялата книга за имиграцията, в която се очаква да бъдат описани правила за тепърва идващите на острова имигранти от ЕС.

Тези, които живеят през последните 5 години на територията на Великобритания, ще могат да кандидатстват за постоянно гражданство.

Социолозите смятат, че дисбалансът на миграцията между Лондон и София и Букурещ се дължи на няколко фактора. Според експертите, Великобритания предлага по-атрактивни условия, като по-добро заплащане.

25% от българите и румънците в Обединеното кралство работят за себе си, 23 на сто са в хотелиерския и ресторантьорския сектор, а 23% са заети в строителството.

Близо 18% от българите работят в областта на банковото дело и финансите.

Концентрацията на имигрантите в нискоквалифицираните работни места се отразява върху данните за средните нива на заплатите.

Българите и румънците изкарват средно по 8,33 паунда на час. За сравнение, средната работна заплата в Обединеното кралство е 11,30 паунда на час.

Данни на ООН показват, че 3,4 млн. румънци живеят извън Румъния, а 1,2 млн. българи са имигрирали.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!