Всички диктатури са едни и същи – при възникване на опасност за загуба на властта диктаторите са готови на всичко, дори и да планят с цената на кръвта на своите сънародници. Това пише легендарния шахматист  и  лидер на руската опозиционна организация ”Фонд за защита на правата на човека” – Гари Каспаров в  в изявление, публикувано на сайта Каспаров.ru, коментирайки ситуацията в Казахстан. Според него с навлизането на руските войски там на практика е започнала окупацията на страната. 

Ето и цялото изказване:

Събитията в Казахстан продължават да се развиват трагично – вече пристига информация за стотици убити сред протестиращите, днес (06.01.2022) започна фактическата окупация на страната от така наречените сили на ОДКБ, което в действителност означава прехвърляне на част от суверенитета на Казахстан към Кремъл.

Срамно на този фон е поведението на арменския лидер Никол Пашинян, който взе активно участие в изпълнението на плана на руския диктатор да окупира Казахстан, като по този начин се превърна в съучастник в днешните кланета. Фактът, че Пашинян дойде на власт в резултат на мирна революция, прави действията му особено цинични. Не можете да купите безопасността на собствения си народ с кръвта на други нации.

През годините сме чували истории за стабилния Казахстан на Назарбаев от западни „прагматични политици“. Нека обаче не забравяме, че прославянето на „просветената диктатура“ на Назарбаев често имаше солидна материална основа. Днес, наблюдавайки кадрите от разстрела на протестиращи, отново виждаме потвърждение на факта, че по своята същност всички диктатури са едни и същи – когато възникне заплаха от загуба на власт, диктаторите са готови да унищожат своите съграждани с всички налични средства.

Отделно трябва да си напомним и за „либералната руска общественост“, която трето десетилетие със свито сърце в очакване на еволюцията на режима на Путин – всяка допълнителна година на диктатор на власт води до значително увеличение на жертвите по време на неговото сваляне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук