Гърция се готви да удвои размера на пътната такса за отсечката от КПП Кулата-Промахон до Солун, съобщава в.“Български новини“ в Гърция.

За утре, вторник е насрочен отново търг за изграждането на нови пунктове за тол такси при Кавала и Стримонико. Последната е на пътя от Кулата за Солун и на практика ще оскъпи двойно преминаването. Няколко търга досега бяха провалени от протести на служителите в дружеството, стопанисващо магистралата „Егнатия одос SA“.  Очаква се и утре да има целодневен протест.

Служителите на дружеството  „Егнатия одос“настояват цената на магистралната такса да остане 3 цента на километър, да не се увеличава.  Стачните действия  са срещу плана на правителството на Алексис Ципрас за въвеждането на пътни такси в отсечката Солун – Александруполис.

Протестиращите казват, че оскъпяването ще разколебае туристите, които се насочват към района, ще оскъпи и транспорта на стоки, както и пътуването на местните хора до работното им място. Протестите на работещите в магистралната компания са в подкрепа на жителите и на бизнеса в района на Кавала и Комотини. Няколко пъти жителите на района с протести спираха движението по магистралата. Подкрепят ги и местната власт, и Съюзът на хотелиерите, и Съюзът на превозвачите.

Стачкуващите са против приватизацията на магистрала „Егнатия“ в Северна Гърция, която е дълга 1000 км. Според работещите в дружеството увеличаването на таксите ще е облагодетелства само концесионерите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук