Руската компания „Газпром” започва да демонтира повече от 500 км. газопроводи, които са били частично построени за обезпечаване на проекта за строеж „Южен поток“, след прекратяването му са били пренасочени към „Турски  поток“, но сега вече са ненужни.

Информацията беше публикувана от редица руски издания.

Намерението на руския концерн стана ясно от поръчка за разработка на документацията за ликвидацията и консервацията на редица незавършени обекти по т. нар. Източен коридор руски Руският концерн срещу над 98 млн. рубли.

Около 506 км. тръби подлежат на ликвидация. Те са положени от Починки до Анапа в Краснодарския край, Саратовска, волгоградска и Ростовска области.

Ще се демонтира газоизмервателна станция, а три компресорни станции ще бъдат консервирани.

Причината е четворното съкращаване на капацитета на „Турски поток”, който първоначално се предвиждаше да има четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. м годишно. Сега се строи едната тръба с мощност от 15.75 млрд. куб. м, която ще захранва Турция, а предвидената за Европа линия със същия капацитет още не е решено дали въобще ще се изгражда.

„Газпром” смяташе по суша да стига до гръцката граница, но все още турската страна не е дала разрешение за излизане на втората тръба на нейния бряг.

Миналата година стана ясно, че България преговаря с „Газпром” за преминаването на „Турски поток” през територията на страната ни, за да се захранва планирания газов хъб край Варна.

Разговорите бяха както за трасе по дъното на Черно море по маршрута на бившия „Южен поток“ до Варна, така и сухопътният маршрут да стига до границата на Турция с България вместо до гръцката.

Още през 2016 г. „Газпром“ обяви обезценка на незавършени обекти за 46 млрд. рубли, заради „Южен поток“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук