Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Между взривовете в оръжейни складове и геополитическата обстановка има връзка, категоричен беше пред БиТиВи собственикът на гръмналите край Карнобат складове за боеприпаси Емилиян Гебрев.

За неговата оръжейна фирма „Емко“ се знае, че търгува с военна продукция за Украйна. Преди седмица стана ясно и че новият кабинет готви правителствено решение за присъединяване към „снарядната коалиция“ за Украйна, в която служебните правителства на Радев отказваха да се включи с абсурдни псевдомиротворчески мотиви. Така че проехтелите взривова могат лесно да се свържат с руска диверсия след промяната в българската позиция.

Днес Гебрев напомни и че миналата година (на 31 юли) в същите складове отново имаше взривове, но и до момента няма нищо разкрито. „Има камери и електронна система. И преди година камерите бяха иззети от разследващи и прокуратура, но и до ден днешен не знаем какво е станало, въпреки настояванията ни“, каза той.

Според оръжейния търговец неговата фирма и сега е предала на разследващите камерите си за наблюдения и самият той не знае какво е заснето. „До този момент на 80% нещата се припокриват с миналогодишната експлозия“, каза Емилиян Гебрев.

Той определи пожара в складовете като „непонятен“, защото е започнал отвън, а не вътре в тях. Районът още е отцепен. Вероятно чак в сряда сапьори и следователи ще влязат, за да се уверят, че няма невзривени боеприпаси.

Охраната на нашите обекти, с която разполагаме, е до оградата. Всичко, каквото е било необходимо, ние ще предприемем и сме предприели, но от оградата навън – това е държавата. Ние нито имаме танкове, нито имаме войска, ПВО и т.н.“, каза Гебрев.

Той приветства проверките, които новото правителство започна в частните и държавни оръжейни предприятия в България. Такива проверки чакаме от 14 години, напомни той.

Припомняме, че през септември 2020 г. Емилиян Гебрев влезе в медийните публикации, след като той и синът му бяха отровени с вещество от рода на руския „Новичок“. Двамата едва оцеляха, а нашите органи и особено прокуратурата не предприеха сериозно разследване.

Чак когато се намеси английското посолство (заради връзката с отровените в Англия руснаци Сергей Скрипал и дъщеря му), българските власти се задействаха. И бяха доста бързо установени с имена и снимки трима руски граждани, навъртали се около Гебрев през целия онзи месец. За тях стана ясно, че са от кремълските спецслужби. Те бяха обявени за международно издирване, но и до ден днешен не са намерени – очевидно са се прибрали на родна територия, където международните закони не действат.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук