До 10 юли финансовият министър Владислав Горанов трябва да представи пред Народното събрание детайлна информация за броя на организаторите на хазартни игри, както и за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор за последните 5 години.

Първоначалното предложение бе на БСП. Те искаха да получат и информация за приноса на отделните лицензирани фирми за последните пет години, но предложението им бе редактирано от управляващите.

„БСП иска всички фирми от хазарта тука какъв принос имат към бюджета, под каква форма, колко пари са скрити, за да можем колко още пари ще излезнат от тези големи и вълнуващи чекмеджета”, заяви депутатът Румен Гечев.

 

Депутатите от левицата остро възразиха на отхвърленото тяхно искане, а  Гечев го определи  като предоставяне на допълнителен чадър:

„Защото вие предлагате нов чадър  – втори чадър върху този сектор. Вие искате да ни предлагате във вашето решение, колеги, някакви общи данни. Вие замазвате положението. Кого ще излъжете? Никого“.

Взаимни обвинения за политически зависимости

Дебатите в пленарна зала прераснаха във взаимни обвинения за политически зависимости и упреци на левицата за липсващи 700 милиона лева в хазната от хазартна дейност.

От БСП заявиха, че имат информация, че не само фирмите на Божков са били облагодетелствани от по-ниските ставки през годините.

„Имаме информация, аргументи и факти, с които считаме, че досега в значителна степен парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи от фирми от този сектор са ползвали преференции от държавата….Загубите са много повече от 700 млн. лв. Прикриват се фирми, плащали по-ниски такси, и те са свързани с близки до министри, дори до премиера лица!“, атакува Румен Гечев.

Гечев цитира доклад на Сметната палата, който показвал, че законовите инициативи на ГЕРБ са поставили някои играчи в неравностойно положение.

„С въведените законодателства от управляващата партия ГЕРБ, и от техните сателити  и от това правителство са въведени правила и норми, които са поставили участниците в хазартния сектор в неравностойни условия, така, че едни да отиват към загуба, а други да печелят… И кой отива към загуба – държавното предприятие Български спортен тотализатор, което 5 години е обезкървявано, декапитализирано…”

 

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта далеч не започват в началото на 2015 г., а по-рано

 „Ще се установи, че още от 2013 г. за много хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилагат 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози“, допълни още Горанов.

В края на дебатите финансовият министър пое ангажимент да предостави и детайлна информация за това каква част от хазартния бизнес е внасял 20% такси и каква част е облагана с 15% върху получените залози.

Според Горанов трябва да се обмисли дали облагането на хазарта трябва да продължи да е с такси, а не с корпоративен данък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!