Атанасов
На снимката: Председателят на ДСБ Атанас Атанасов

„В момента се борят две тенденции – кабинет без ГЕРБ или нови избори. Не мога да кажа коя тенденция ще вземе връх. Има рискове за държавата и при единия, и при другия вариант. Утре сме свикали заседание, за да обсъдим тези въпроси… В политиката има базови принцип, един от тях е, че подкрепата в политиката се търси, не се носи на тепсия“. Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

Атанасов посочи, че от „Демократична България” по никакъв начин не биха подкрепили първата политическа сила – ГЕРБ.

„Още когато съставяхме „Демократична България” първата ни задача, която в момента е на път да се реализира, но все още е рано да кажем, че е приключила, е отстраняване на Борисовата държава.”, припомни Атанасов.

При очертаващата се невъзможност на Борисов да състави правителство според него именно втората политическа сила „Има такъв народ” трябва да поеме инициативата. Все пак той посочи, че „Демократична България“ има готовност да ѝ бъде връчен мандат, въпреки че по думите на Атанасов такъв развой на събитията все още е прекалено далечен.

„Въпрос на добра политическа воля е да се концентрира обществената подкрепа, която имат партиите на протеста, за да се получи мнозинство в парламента и съставяне на правителство… Основният въпрос, който трябва да бъде решен, е – ще се състави ли правителство, или ще се отиде на нови избори“.

В предаването „Неделя 150“ Атанасов допълни:

„Има и един технически въпрос за решаване – цялото правителство на Борисов без един министър са избрани за народни представители, а според Конституцията това е несъвместимо. Съществува риск при гласуване в Народното събрание решенията да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Министрите трябва да напуснат Народното събрание, рискуваме да влезем в конституционна криза“.

Според Атанасов е важно управлението на парите на гражданите, което е задължение на парламента, а не на премиера, както досега.

„Искаме да се изясни финансовото състояние на държавата. Важен проблем за решаване е здравната криза. Това са важни въпроси, които искат бързи решения“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!