Ген. Съби Събев. Снимка: БГНЕС

Рано или късно този комплекс С-300 ще го премахнем. Всяка оръжейна система има определен ресурс. Предстои превъоръжаване на нашата противовъздушна отбрана.

Това напомни пред БНР ген. Съби Събев – първият национален военен представител на България в НАТО. По думите му този комплекс е несъвместим с въоръжението на НАТО и предстои замяната му с модерни западни системи.

„Г-н Пеевски е прав. Не виждам причини за тази политическа истерия – че ще предоставим определен брой дефектирали ракети за зенитно-ракетния комплекс С-300. Няма как да използваме тези ракети и няма как да отстраним тези дефекти по тях“, обясни Събев.

Ако не ги изпратим, те ще стоят и в скоро време ще трябва да ги ликвидираме. Техническият им ресурс е 10 години. Комплексът е доставен някъде 1998-99 г. Те са на повече от 30 години. С големи затруднения се поддържа техническото състояние на този комплекс“, добави генералът.

Той не вижда „никаква трагедия в това, че тези ракети могат да бъдат предоставени на Украйна, която може да намери начин да отстрани дефектите“.

Само един концерн в Руската федерация може да осъществява ремонти, а той е отказал, обясни Събев и предположи, че в Украйна „по всяка вероятност имат някакви ремонтни възможности“, щом са се съгласили.

Въпросът има и хуманен характер, добави военният експерт. И е напълно прав, защото ракетите С-300 по дефиниция и функции не са за нападение, а за отбрана от чужди самолети и ракети. Да протестираш срещу даване на отбранително оръжие на защитаваща се страна, означава да искаш атаките на агресора да не бъдат спирани, а да вършат спокойно своята убийствена работа по мирни градове.

Крайно време е президентът „да си коригира както геополитическия, така и хуманния компас“, препоръча ген. Съби Събев по повод позицията на Румен Радев по темата.

Намирам неговата позиция изключително неадекватна, която уронва имиджа на нашата страна.“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Еи царул тези ракети са купени за отбрана на България като доставите ново съвместно с НАТО оборудване тога продавай и парите в пенсионният фонд на работилите по това време .Защото са взети от там!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук