рихтер земетресения земята
Отново трусове в Симитли

Нормално е земята още да пулсира, тъй като става дума дума за един от най-активните разломи на земята. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV проф. д-р Янко Герджиков от катедра „Структурна геология“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изказването бе във връзка с последиците от земетресенията в Турция и Сирия.

Нормално е след такъв силен трус да има такава дълга серия от афтършокове, добави той.

Повърхността, която се е разломила, е с дължина около 350 км. Това е едно забележително трагично събитие, отбеляза геологът.

Попитан заплашена ли е страната ни от силни трусове, проф. Герджиков заяви, че има прогнозни карти, на които се вижда, че България не е в зона, където хората могат да се се чувстват напълно комфортно.

Природната среда у нас въобще не е статична. Средата е динамична. Именно затова природата в България е толкова хубава – защото това е една активна тектонска среда, коментира експертът.

Точна прогноза не може да се направи, но сме в един активен в тектонско отношение регион. Процесите в Егейско море влияят и на нашата територия. Земната кора в България е напрегната, тя бавно пълзи, разтяга се и генерира земетръси, които могат да бъдат много опасни, каза още проф. Янко Герджиков.

Още новини от деня – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук