На снимката: Георги Ганев
На снимката: Георги Ганев

„За последните четири тримесечия – включително и последното на 2021 г., брутният вътрешен продукт е 158 млрд. лева. Последните тримесечия БВП нараства с 5-7 млрд. на тримесечие, спрямо съответното тримесечие на предходната година. Това означава, че и за четвъртото тримесечие от тази година, имаме БВП, по-голям от БВП в последното тримесечие на 2021 г. с 5-6 млрд. лева. Това означава, че за 2022 г. може да очакваме брутният вътрешен продукт да е около 164 млрд. лева“.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ финансистът Георги Ганев.

„Обикновено българската държава събира 38-40% от БВП като приходи. Приходите вероятно ще бъдат по-високи, отколкото се е очаквало“, каза още той.

По думите му през 2023 година брутният вътрешен продукт на страната може да стигне 180 млрд. лева:

„През 2023 г. дори при понижен растеж –  което е напълно логично да се очаква, с оглед рестриктивната парична политика в развития свят; дори при влизане в рецесия на редица икономики – и отсам, и оттатък Атлантическия океан; дори при забавяне на инфлацията – тоест при по-малък реален растеж, по-ниска инфлация от тази година, дори тогава при едни 8-10% номинално увеличение на БВП спрямо тазгодишния – а то вероятно ще е около 20%, БВП пак ще е над 180 млрд. лева“.

„За мен би било реалистично приходите да се планират върху тези числа. Ако условно държавата вземе 40% от 180 млрд. лева, тя може да разчита на над 70 млрд. лева приходи“, каза още Георги Ганев.

Какви са финансовите перспективи пред България и възможно ли е развитие, въпреки продължаващата политическа криза – четете цялото интервю утре на ДЕБАТИ.БГ…

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук