Георги Господинов е първият носител на наградата „Константин Кацаров“
Снимка: Фондация „Кацарови"

Георги Господинов ще получи днес наградата „Константин Кацаров“, която ще му бъде връчена на церемония в Женевския университет, съобщават от фондация „Кацарови“.

Господинов получава отличието заради романа „Времеубежище“, както и заради цялостното си литературно творчество, което носи международно признание на него и на България.

Наградата е създадена по случай 125-годишнината от рождението на проф. Кацаров, български емигрант и уважаван юрист. Управителният съвет на фондация „Кацарови“ ще я връчва ежегодно на българска личност или институция с изключителен принос за България. Господинов е първият лауреат на приза.

През 2023 г. бяха получени 22 кандидатури, от тях останаха седем финалисти – Иван Билярски, Валентин Джонов, Николай Гочев, Георги Господинов, Петър Стоянович, Мая Тименова-Коен и Венелин Цачевски.

Проф. Константин Кацаров се установява в Швейцария през 1956 г., но остава неизменно свързан със своята родина България. През 1969 г. създава фондация към университета в Женева, която носи неговото име и това на съпругата му. Мисията й е да отпуска стипендии на български изследователи и студенти, които желаят да следват в Швейцария, както и да подкрепя инициативи, свързани с укрепването на връзките между България и Швейцария.

Кандидатстването за наградата „Константин Кацаров“ за 2024 година започна през юни. Крайният срок е 30 ноември 2023 г.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук