Кадиев икономика
На снимката: Георги Кадиев

Георги Кадиев е завършил Московския държавен институт по международни отношения. Има магистратури от Университета Лестър, Великобритания и Харвард. В периода от 2005 до 2007-ма година е заместник-министър на финансите. Георги Кадиев е народен представител от БСП в 40-то и 42-рото Народно събрание. Напуска по време на втория си мандат като депутат през юни 2014-та година в знак на протест срещу решението правителството на Орешарски да бъде свалено и да се обявят нови парламентарни избори. Две години по-късно създава партия с името „Нормална държава“.

През седмицата БСП изрази ясна позиция, че иска АЕЦ „Белене“. Президентът също заговори за нови ядрени мощности. В момента България произвежда два пъти повече електроенергия, отколкото е нужно. Смятате ли, че трябва да се прави нова атомна централа? 

Да смятам. Това е може би единствената висока технология, която развиваме в България. Освен това – колкото повече произвеждаме, толкова повече ще изнасяме. Чисто икономически има много смисъл при сегашните цени на електроенергия. Ако преди година имаше спор дали икономически АЕЦ „Белене“ ще издържи на цените, т.е дали нейната себестойност ще може да се плати в относително кратък срок, сега само за една година цените на електроенергията се качиха с около три пъти и половина. Така че в момента строежът на ядрена електроцентрала е изключително рентабилно и освен това създава много сигурност. Газта постоянно се качва нагоре, въглищата ту спират, ту ги пускат, емисиите също. Стабилността зависи само от ядрената енергетика. Неслучайно в момента само Франция строи 15 ядрени централи, други държави също се опитват да се активират. През последните 15 години беше пусната само една централа в Европа – във Финландия. Но сега интересът се възражда отново. Трябва да правим всичко възможно да правим ядрена енергетика – и в АЕЦ „Белене“ и в Козлодуй.

Вие сте добре започнат с проблемите на енергетиката. Според вас кой вариант от двата – АЕЦ „Козлодуй“ или АЕЦ „Белене“ ще бъде о-евтин, по-бърз и по-изгоден за данъкоплатците?

Това е много сложен анализ. Има не само икономически, но и политически аспекти. Най-вероятно АЕЦ „Белене“ ще е по-евтин. Имаме площадка и два купени реактора. За АЕЦ „Козлодуй“ за момента се говори само за един реактор и той най-вероятно трябва да е друг, а не от тези два, защото всеки реактор се прави със специфика по конкретен проект. От друга страна, обаче, ако искаме диверсификация, т.е горивото да не е руско, тогава трябва да се направи АЕЦ „Козлодуй“, защото там може да се използва американско гориво. Решението не е лесно, но за мен най-доброто е да се правят и двете. Много разчитах в Плана за възстановяване да има средства за него, защото това е единственото смислено нещо, което чисто икономически може да се направи. За съжаление, Европа все още не счита ядрената енергия за зелена и набляга повече на финансирането на фотоволтаични централи и геотермални, които са хубави, но не са с постоянно производство, а не може да имаме ток, само когато грее слънце. В Плана за възстановяване има заложени само биотермални централи и изграждане на завод за батерии, който не знам защо трябва да е точно в Марица-Изток. За мен този план слага кръст на Марица-Изток. Това е престъпление. В момента въглищата са единственото нещо, което не зависи от цените на световните борси. Освен това засяга и 10 хиляди работни места, които ще си отидат и още 100 хиляди – косвени. Областите в района ще станат призрачни.

Президентът Радев за втори път обвинява правителството по отношение на енергетиката. Как си обяснявате тази свръхчувствителност? 

Според мен е прав, но критиката не трябва да идва от него, защото все пак той е създателят на това правителство. Може и заради това изпитва известно недоволство. От друга страна те се опитват да се еманципират. Ако оставим настрана личните чувства и гледаме трезво дали правителството може да направи повече – да може. И трябваше вече да го прави. Постоянните приказки за анализи, включително и за АЕЦ „Белене“, за мен са отбиване на номера. Не може толкова бавно да се случва всичко. Трябва да се инвестира в икономиката, а те се втурнаха в инвестиции в социалната политика. Мерките за икономиката липсват, а доколкото ги има, не трябва да са само за капиталови разходи. По-добре би било да се намали ДДС, например, включително за енергия. Най-големият бич е инфлацията, а всички мерки, които виждам, са проинфлационни.

Преди време алармирахте, че АЕЦ „Козлодуй“ е излъгал българските данъкоплатци. Скоро стана ясно, че „Булгаргаз“ изнася евтин газ от Чирен. Какво не й е наред на българската енергетика, че тя винаги обслужва чужди фактори и Русия, но не и българските потребители? 

Българската енергетика е като българската икономика. Основният проблем е корупцията – тя е във всички посоки. Липсата на интерконектор с Гърция, например, който не ни позволява да получаваме евтиния азерски газ е заради корупция. Самият Азербайджан няма никакъв интерес да си изпълнява договора, защото този газ, който не го продава на нас, може да го продава 4 пъти по-скъпо. Русия няма никакъв интерес да го има този интерконектор, защото могат по този начин да продават скъпия руски газ. Единствената държава, която страда от липсата на интерконектор, сме ние. Абсолютно съм убеден, че има хора в енергийните структури и в предните правителства от 2011 насам, които са получавали материални облаги, за да няма интерконектор. Нещо, което е относително елементарно за изпълнение, не може 10 години да го няма. В същото време направихме за година и половина „Турски поток”, който е по-сложен за изпълнение. Нещата, които ние правим, вече са правени по света и ние не откриваме топлата вода. Ядрена централа се строи за по-малко време. Корупцията е много голям проблем и не е толкова лесно да се премахне. Слушам жизнерадостни твърдения на правителството как ще махнем корупцията и ще дойдат 8 – 10 милиарда лева, но това не е така. Бил съм заместник-министър и съм наблюдавал и агенция „Митници” и НАП. Когато години наред цели администрации са живели, взимайки пари под масата.

След посещението на българската делегация в САЩ, която включва вицепремиера и финансов министър Асен Василев, както и енергийния министър Александър Николов, очаквате ли резултати и какви?

Не очаквам никакви реални резултати. Тези срещи ми се струват доста протоколни. Това как ще заместваме руски газ с втечнен газ ми се струва фантасмагория, същата като това как няма да има Марица-Изток, но ще има био топлоцентрали. Това няма да стане. Може би в областта на ядрената енергетика ще има някакво раздвижване, защото отиват до региона, където е централата на Уестингхаус. Но това са дългосрочни процеси. Утре да започнем ядрената централа ще ни отнеме няколко години. Лошото е, че нищо не се движи. Ето ще отидат на тази среща, ще се върнат и няколко месеца никой нищо няма да прави и след няколко месеца ще се сетят, че са били на среща. Предишните правителства също ходиха, но резултати до момента няма. 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук