Изграждането на огромния проект „Турски поток” през България изглежда много съмнително. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Георги Касчиев.

„Има една комисия, която се опитва да намери баланс и компромис между ЕК, Русия и Украйна. Доколкото има информация, преносът през Украйна ще продължи, макар и в по-намален обем, независимо от уверенията на руските газови босове, че преносът през Украйна спира от 1 януари. Това е много очакван резултат. Много експерти прогнозираха, че преносът през Украйна няма да спре. В тази връзка е ясно, че от Украйна през Румъния ще има възможност отново да се продължи преноса до България. През нас, разбира се, не до Турция, а до Македония, Сърбия и Гърция. В тази връзка решението за строеж на този огромен газопровод – Турски поток – през България изглежда още по-съмнително.  То от началото изглеждаше като много съмнителна идея.”

По думите му, България има договор за доставка на газ до 2030г. и ако Русия не иска да го изпълнява, ще трябва да си плати неустойките.

„Но енергийният министър – сега „другарката” Петрова – казва: „Не, ние трябва…защото…какво ще стане, ако… Ние трябва да бъдем голям играч на газовата сцена”. Кой пък иска да бъде голям играч? Какъв голям играч ще бъдем като просто сме един транзитьор. Не можем да бъдем нищо повече.”

Касчиев каза още:

„Обещаваха ни едни големи приходи, още от догодина, като започнем да пренасяме, ще върнем вложенията. Да де, но всичко това бяха едни манипулации и неистини. Защото от догодина няма никаква възможност да се започне преносът. Договорът само за полагане на тръбите е за 1 година. Значи това ще приключи септември 2020г. Но, за да се прекара този газ през тръбите, трябват компресори. Но договорът за компресорите предвижда те да се инсталират и двете компресорни станции да започнат да работят след 2 години. Тоест, ето 2 години от тези „златоносещи” неща се оказват пълен мираж, неистина и манипулация.”

Енергийният експерт добави, че има и други рискове от „Турски поток”.

„Управляващите казват, че за 20 години ще спечелим много. Но никой не може да предвиди какво ще стане след 20 години. Просто това е пълен абсурд. Ако погледнете развитието на света за последните 20 години, ще видите, че никои прогнози не са се сбъднали. Например, газовата връзка с Гърция – тя по план трябваше да се направи до 2013г., сега сме 2019г. и не е готова още. Надявам се, че догодина ще стане. Има и други рискове. Например, целият този газопровод се зарежда само от „Газпром”. Но има европейска директива, която казва, че 50% трябва да бъде отстъпена за други”.

Георги Касчиев добави:

„Така че, всички тези обещания смело се дават, много авантюристично. Госпожа Петкова просто не може да се откаже от навика си да говори неистини и винаги да завършва „Българските граждани да бъдат спокойни”.

Цялото интервю може да гледате по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!