Георги Касчиев
На снимката: Георги Касчиев

Никой не знае дали двата нови реактора в Козлодуй са безопасни. Въпросът е дали са произведени при спазване на всички съвременни стандарти и практики. Моето мнение е, че това не е така. Липсват доказателства. Това коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Това е много отговорен процес. И най-малката грешка може да струва много, но същевременно може да се прикрие. Затова като правило се наема фирма, която в ключови моменти от изработката на тези изделия, прави проверка дали са спазени точно всички регламенти. Когато навремето за стратегически инвеститор беше избран немската компания RWE, тя изиска това, по мое предложение, но получи отказ, разясни той.

Проф. Касчиев припомни, че реакторите са закупени преди да има договор за построяване на централата, преди да има финансиране, преди да е утвърден техническият проект.

Единствената цел е проектът да е стане необратим. Сега морализаторстват по телевизиите как  ще бъдем единствената страна, която без да произвежда реакторите, ги продава. Всички уверения, които се посипаха, например от Валентин Николов, който отишъл в завода и те му показали и той се уверил, че всичко е наред не струват пукната пара. Той няма нито тази експертиза, нито екипа от специалисти, а и времето е изпуснато, смята експертът.

Той акцентира, че не е ясно какво е произведено и доставено, с това не са запознати до енергетиците в централата.

Имам съмнение, че ключови, малки компоненти, не са били заявени, произведени и доставени. Работата е „рибата в морето, тиганът на масата”.

По думите му преди да се започне каквато и да е реална работа, трябва да минат минимум 4 години, особено предвид и как работи нашата администрация. След това 8 – 9 години строителство. И чак след това използване на оборудването.

Проф. Касчиев очерта и друг проблем – какво ще правим с опасните отпадъци от ядрената централа. Той не е бил на дневен ред в последния парламент, а преди това бившият министър Теменужка Петкова го е саботирала, докато междувременно печалбите потъват.

Кой и защо има интерес интерконекторът с Гърция да не е готов вече 12 години; трябва ли мариците да бъдат затворени; на какво се дължи рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа и плащат ли българите справедливи цени спрямо доходите – четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук