Георги Лозанов
На снимката: медийният експерт Георги Лозанов

Отравянето на Навални е израз на нестихващата тенденция в Русия властта да идва с насилие и да използва насилие, заяви в интервю за „дебати.бг“ медийният специалист Георги Лозанов. По думите му различният път на руския народ в сравнение с повечето от останалите изтичноевропейци след разпадането на СССР се дължи на носталгия по имперското минало и на базовия национализъм, който стои в основата на „масовата психика“.

„В Русия е много по-видима тази продължаваща инерция на едно тоталитарно общество, в което властта идва с насилие и си служи с насилие. Не случайно обект на това насилие е именно основният конкурент на властта на Путин… Там в крайна сметка, въпреки комунизма, въпреки всякакви други идеи и огромния духовен потенциал на руската интелигенция има един базисен имперски национализъм, който според мен е в основата на масовата психика. Всъщност последната голяма империя е СССР. След това историята не е предложила друга такава възможност и в този смисъл идентификацията с нея продължава в голяма степен. Путин е съветското лице на днешна Русия и затова продължават да го избират и той им е необходим. Шансове за промяна ще има, ако някой може да предложи друг националистичен проект – каза Лозанов.

Лозанов не смята, че руският президент е директният поръчетил на отравянето на опонента си, защото толкова явно покушение ще донесе щети върху репутацията му, но според него фактът, че не се допуска прехвърлянето на Навални в Германия, говори, че властта не иска да се разбере какво се е случило.

Според медийния експерт Западът няма много средства да подпомогне руската демократична опозиция, още повече, че нещата се усложняват от позициите на нейните най-изтъкнати лидери като Навални, който в известна степен приема например претенциите на Русия към Крим.

„Прости ходове не са възможни и в този смисъл просто да „помогнат“ от еднозначно демократична позиция не ми се струва възможно“ – сподели Лозанов.

Георги Лозанов не смята, че такова политическо насилие, стигащо да покушения, може да се разпростре и в България, като главната гаранция за това вижда в членството на страната в ЕС.

Цялото интервю с Георги Лозанов може да прочетете утре в „Дебати.бг“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!