Георги Лозанов
на снимката: доц. Георги Лозанов

Убийството на журналистката Виктория Маринова трябва стане повод да се надигне вълна на недоволство срещу корупцията. Това каза в СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА ДЕБАТИ.БГ медийният експерт доц. Георги Лозанов.

„Дори да се окаже, че конкретният случай не е свързан с разследване в сферата на корупцията, доколкото тя (Виктория Маринова – бел.ред.) не е разследващ журналист, а водещ, но тя се ангажира с тази тема. Малко след като тя се ангажира с тази тема, тя е убита. Това, само по себе си, е много силна и много тъжна, разбира се, точка, от която медията да погледне корупцията, да даде друга енергия на разследванията в сферата на корупцията”, каза Лозанов.

И добави:

„В българските медии, по начало, проблемът за разследването на корупцията не е като журналистическа задача адекватен, спрямо степента, в която обществото е корумпирано. Някак си това е нещо подценявано, нещо, за което се мисли, че всеки по един или друг начин е свързан с това, като на един общ неписан договор между управляващи и управлявани. Изобщо я няма тази реакция на корупцията. Самото общество я няма, както, например, я има в Румъния”.

Според експерта е много рано да се отхвърля версията, че убийството е свързано с работата й.

Цялото интервю с доц. Георги Лозанов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ или да гледате в ЕМИСИЯТА НОВИНИ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!