Георги Рачев
на снимката: Климатологът проф. Георги Рачев

Времето през есента няма да предполага към по-бързото и лесно разпространение на коронавируса. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ климатологът проф. Георги Рачев.

„Навън коронавирусът практически живее буквално минути. Няма нито една сериозна публикация, която да казва, че коронавирусът в естествени условия се разпространява много бързо, тъй като ултравиолетовата радиация е убиец на коронавируса. Сухото време и обилното слънце, което беше характерно за цялото ни лято, рязко унищожава коронавируса”, каза той.

И добави:

„Така че коронавирусът е в дискотеките, в затворените помещения, на стадионите, сред протестиращите, там, където има струпване на хора и където не се спазва тази социална дистанция, за която говорим”.

Къде е водата

Професор Рачев каза още, че есента ще е топла и суха. Но според него не сухото време е причина за обезводняването на язовирите.

„Тя (годината-бел.ред.) е суха, но така или иначе недоброто управление на водата доведе до този дефицит на вода. 80% са по-малко валежите през пролетно-летния сезон в Източна България, на някои места валежите са едва 70%, но това не е основание за намаляване този обем, ако той беше съхраняван правилно и беше запазван за следващите периоди”, обясни още климатологът.

Цялото интервю с проф. Георги Рачев очаквайте в неделя в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!