Георги Вулджев
Снимка: Facebook

Това увеличение на заплатите на определени служители в администрацията в комбинацията с всичките тези добавки към пенсиите е не толкова антикризисна мярка, колкото предизборна. Така коментира в интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) – Георги Вулджев, 30-процентното увеличение заплатите на администрацията в условията на коронакриза, при която заплатите в частния сектор намаляват.

„Има някакъв антикризисен елемент, защото в определен смисъл ще подсилят потреблението и това може статистически малко да подобри данните за БВП, но истинският фокус е по-скоро предизборен. Честа практика е преди избори да се дава увеличение на заплатите, да има бонуси за пенсионери, за социалните плащания, това е много често срещан подход. Затова аз не ги гледам като антикризисни мерки, въпреки че така се тиражират.“, посочи Вулджев.

Според Вулджев що се отнася до увеличението, трябва да се прецизира много добре на кого се вдигат заплатите и какъв е поводът за това:

„Бяха вдигнати заплатите на твърде много служители и то с твърде голям мащаб. 30% наистина това е с 1/3, това е огромно увеличение, каквото ние на практика никога не сме виждали, на който и да е тип държавни служители. Ако е увеличение само за периода на кризата само за няколко месеца, за съответния период, в който тези служители са най-натоварени, има смисъл. Но ако е перманентно увеличение с 30% това е наистина голямо повишение в разходите, което не е финансово оправдано.“

Вулджев коментира, че това увеличение обхваща чиновници, чието вдигане на заплатата трудно би могло да бъде обосновано.

Цялото интервю с Георги Вулджев четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!