Борисов Каракачанов

ГЕРБ и Обединени патриоти ще обсъждат на Коалиционен съвет план за стабилност на държавата. На днешните разговори ще бъдат дискутирани и няколко варианти за излизане от политическата криза в момента.

Днес ще бъдат и официално входирани оставките на министрите на финансите, на вътрешните работи и на икономиката, които снощи бяха поискани от Борисов. Владислав Горанов, Младенов Маринов и Емил Караниколов се разделят с постовете си, защото имената им са използвани, за да се внушава зависимост на управлението от ДПС и лично от депутата Делян Пеевски, обясниха от правителствената информационна служба.

Три варианта за излизането от кризата

Вчера в ГЕРБ са дискутирали три сценария, по които да се действа за излизане от сегашната ситуация.

Първият обсъден вариан е подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори.

Вторият предвижда преходно експертно правителство, което довърши мандата на ГЕРБ до пролетта, но с нови министри и нов премиер.  За целта от кабинета могат да поискат вот на доверие от парламента, на който управляващите да гласуват  „въздържал се“ и останалите партии да решат съдбата на кабинета.

Този вариант има две възмогности: Първият мандат се връчва на ГЕРБ и партията на Борисов прави кабинет без него с друг премиер и министри. Или отказват да направят кабинет и оставят това  да направят от БСП.

Третата възможност е смяна на всички министри  в рамките на настоящия мандат и излизане на премиера в отпуск до края на мандата, в което време правителството да се управлява от вицепремиерите.

Има ли шанс вотът на недоверие, внесен от БСП?

Левицата има 78 депутати, а ДПС, ако ги подкрепят – 25. Което прави общо 103 гласа.
ГЕРБ имат 95, а Обединените патриоти – 21. Така коалиционните партньори имат сигурни 116 гласа.
11-те депутати от „Воля“ заявиха, че няма да подкрепят този вот.

Не е ясно и  как ще гласуват независимите, които са 9. Вотът на недоверие трябва да бъде гласуван най-късно в сряда, следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!