Трагичният инцидент на АМ „Струма“ не остана некоментиран от ПП ГЕРБ, която даде извънреден брифинг по темата. От партията твърдят, че „всички опити за политически инсинуации и внушения, че причината за инцидента е пътната настилка са дълбоко грешни“. Въпреки това те политизираха въпроса и поискаха оставки на министри.

По думите на Десислава Атанасова и Александър Иванов е време за смирение.

„Трябва да припомним фактите на всички експерти, които се изказаха тази сутрин и на министрите, ръководители и отговорните институции. Участъкът от АМ „Струма“, където е катастрофирал е автобуса, реално е проектиран и строен между 2002-2004 по времето на Костадин Паскалев, регионален министър и тогавашен вицепремиер и Асен Гагаузов регионален министър от БСП“.

От партията припомнят, че нормите за проектиране на пътища и автомагистрали са били осъвременени преди две години и то по немски образец.

„Старата наредба е от 1987 година, тоест участъкът е проектиран и строен по съветски тип. В съществуващата наредба не се допускат наклони и виражи, които са повече от шест градуса. Сега не би се построила по такъв начин. Вместо да се занимават с изборите на Радев, сегашното ръководство на министерството и всички агенции, да бяха подготвили републиканската пътна мрежа за зимния сезон“.

От партията отправиха критики към министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

„От предишното ръководство на АПИ има задания и за укрепване, и за маркировката на участъка за 2021 година. Обръщам се към госпожа Комитова, която е министър от осем месеца. Последните месеци заданието за маркировката не е изпълнено от вашето министерство, вашата агенция по пътна инфраструктура, „Автомагистрали АД“.

От ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да поиска оставките на ресорните министри от служебния кабинет.

„Внушенията няма да върнат погубените човешки животи“, казват още те.

Друг е въпросът доколко е адекватно и етично да се коментира политически подобен инцидент. Експертите още не са приключили дейностите по разследването на инцидента, който се случи преди по-малко от 24 часа.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!