Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на пловдивския кмет Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията в сряда да отменят решението на за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив.

Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Мотивът на Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП (бел.ред., Георги Гергов):

Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси, заяви Борисов.

Раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006-т­а по време на Тройната коалиция. Тогава сделката се движеше от зам.-­министъра на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев предостави без търг и конкурс 49% от капитала на „Пълдин туринвест“ ­ смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов.

По­-рано днес в Пловдив лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев коментира, че след ЦУМ-гейт и подадената от пловдивския бизнесмен Георги Гергов оставка, Общинските съвети на Пловдив и Варна трябва да преразгледат акционерното си участие в Международен панаир.

След като Георги Гергов е символ на зависимости, дори и за своите съпартийци, и е човекът, който се опита да направи неуспешна коалиция между ГЕРБ и БСП и затова сега си плаща цената, то трябва да поставим въпроса дали българското правителството и двата общински съвета ще продължат да обслужват пряко неговите корпоративни интереси, допълни Кънев.

Той припомни, че в Пловдив решението беше взето с гласовете само на общинарите от ГЕРБ и БСП и едно бъдещо гласуване по казуса ще бъде много показателно.

Кънев призова ГЕРБ да инициират съставянето на парламентарна анкетна комисия за ЦУМ-гейт. По думите му подобни срещи повдигат много въпроси за медийната политика, енергетиката, прокурорски разследвания, на които е крайно време хората да получат отговори. Анкетната комисия трябва да проведе закрити заседания, на които да изслуша българските служби и за хората, които членуват в тайни организации, но са пропуснали да го декларират, както изисква законът, подчерта той. акции Георги

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!