Разходките на ГЕРБ в сутрешните студиа днес започнаха с Владислав Горанов, който от ефира на bTV ни каза, че най-вероятно няма да видим „кабинет с премиер Десислава Атанасова“, допълвайки, че ГЕРБ си има премиер и „той се казва Бойко Борисов“.

Стана ясно, че за Горанов Борисов е единственият възможен човек, който може да се справи в настоящата ситуация. „В момент на изпитание за премиер трябва да се сложи човек, който е лидер и се е доказал като такъв“, посочи бившият финансов министър.

Парадът на ГЕРБ пред медийните камери продължи с Тома Биков, който също изрази мнение, че Бойко Борисов трябва да е кандидатът на ГЕРБ за премиер.

„Моето лично мнение е, че ако искаме да нормализираме политическата система, трябва да подхождаме логично. Каква е логиката – като имаме първа политическа сила, обикновено лидерът на партията става премиер. Смятам, че Бойко Борисов трябва да бъде номиниран“, заяви Биков в ефира на NOVA.

След това гледахме и Любен Дилов-син от екрана на обществената БНТ. Той също посочи, че според него Бойко Борисов трябва да е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател.

„За мен лично това е премиерът на България, ако искаме нещо да се промени. Особено с Шенген и всичко, което се случва, трябва силна власт и силен лидер“, каза Дилов-син.

Последва и появяване на самия Бойко Борисов, който от конференция във Враца на младежката организация на ГЕРБ, в прав текст каза, че в партията по-добър кандидат за премиер от него засега няма.

Борисов обясни още, че ГЕРБ имат два варианта кой ще бъде кандидатът им за министър-председател – той самият или “ неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии“.

Всички тези изявления противоречат на това, което Борисов твърди, че е казал вчера на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – че „правителството, което ще предложи ГЕРБ, ще бъде от експерти“. Вижте още.

Досега ГЕРБ сякаш не искаха да правят правителство, говореха как разчитат на подкрепата на „Демократична България“ – че дори на всички евроатлантически партии, в това число и „Продължаваме промяната“, и съответно упрекваха и ПП, и ДБ за евентуалния си бъдещ неуспех.

С издигането на Борисов обаче сякаш се промени – ГЕРБ сякаш изведнъж реши, че всъщност ѝ се управлява.

Реалистично погледнато, ГЕРБ биха могли да се коалират с ДПС, БСП и „Български възход“. По говоренето на партиите не е толкова трудно да усетим, че са способни да намерят риторичната опаковка за оправдаване един такъв съюз. Ако четирите партии са водили разговори, за които ние не знаем, като нищо вече да са се разбрали – това далеч не е невъзможна хипотеза.

Още по-възможна хипотезата след тези предполагаеми разговори, ГЕРБ да подхваща кампания за четвърто правителство на Бойко Борисов, а днес да наблюдаваме нейния първи епизод.

Тази промяната в поведението и говоренето – от експертно правителство към „Борисов 4“, е типична за лидера на ГЕРБ. Не бива да се забравя обаче, че ГЕРБ имат 67 депутата от 240. Оттук нататък е изключително интересно какво ще кажат останалите партии за това изненадващо – или не толкова, предложение от страна на самия Борисов.

Интересно е и българското общество да види как кандидатът за премиер Бойко Борисов ще отиде при президента Румен Радев, за да получи мандата, и как след това ще отговоря на журналистически въпроси, както е обичайно за човек, който получава мандат за управление на страната.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук