закон,

От ГЕРБ внесоха предложение за законови промени, според които незаконно придобито имущество да може да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Предлага се сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.

В приетия антикорупционен закон е регламентиран едногодишен срок за извършване на проверка за незаконно придобито имущество, след като е установено значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице. В закона е предвидено удължаване на срока с още шест месеца.

Законодателната инициатива на председателя на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов идва дни след като Върховният касационен съд в тълкувателно решение обяви, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

С внесените поправки се цели заобикаляне на решението на съда, което има силата на закон и се предлага антикорупционната комисия да не е обвързана с никакви срокове. Това ще важи както за новия закон, така и за висящи производства по предходния закон.

Данаил Кирилов посочва в мотивите, че така ще може в пълна степен да се защити държавния интерес и ще обезпечи доказаната ефективност на гражданската конфискация.

Внесената от ГЕРБ поправка в антикорупционния закон е трета поред само в рамките на тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!