Увеличават се българите с втора пенсия
Увеличават се българите с втора пенсия

В разгара на обсъждането на параметрите на Бюджет 2022, ГЕРБ, вече в опозиция, са особено активни. Факт е обаче, че предлагат градивни параметри в него. Интересно е обаче защо не реализираха част от тези важни реформи в трите си мандата, въпреки че повечето от тях са на дневен ред от години.  

На първо място е предложението таванът на пенсиите да бъде премахнат. Добра идея, която, ако бъде приета, ще е своеобразен стимул за заплащане на пълните осигуровки. В момента държавата „реже” механично именно от пенсиите, за да се компенсира и без това разклатената система.

Чрез тази мярка ще се подпомогне укрепване на връзката между осигурителния принос на осигурените лица и размера на получаваните и новоотпуснати минимални пенсии, увеличаване на общото доверие и привлекателност на осигурителната система, както и намаляване на стимулите за полагане на недеклариран труд.

Държавата си спестява по 11.78 млн. лв. месечно от пенсиите на 43 260 пенсионери, които са потърпевши от тавана на пенсиите, който е 1500 лв. Това изкуствено ограничение спестява годишно по 141.4 млн. лв. от разходите за пенсии. Сумата е съществена за възрастните, но не и за бюджета, за да оправдае негативите, които таванът нанася върху доверието в системата и отговорността на хората да се осигуряват. Аргументите в тази посока са познати „до болка“.

Интересно е, че това е голям катарзис за бившите управляващи, които през 2019 г. без обяснения се отметнаха от предвиденото отпадане на тавана за новите пенсии.

Другото предложение на ГЕРБ е максималният осигурителен доход да остане 3 000 лева. Против вдигането на максималния осигурителен доход се обяви и ДПС. Всъщност правилният подход е да няма максимален осигурителен доход, а осигуровките да са на база реален доход. Това е и практиката в повечето страни в Европа. Освен че ще осигури повече приходи, подобно на горната мярка, ще помогне за по-големия баланс в системата.

Това предложение също предизвиква учуда. Припомняме, че намерението на правителството е максималният осигурителен доход да се вдигне с 400 лв, което реално ще натовари работодателите с около 100 лв. Интересно е какви са мотивите на ГЕРБ за това. Данните на НСИ сочат, че около 382 хиляди българи ще бъдат засегнати от вдигането с тези 400 лв. Статистика, която със сигурност е известна на експертите в ГЕРБ. От тях 217 хил. българи получават заплати между 3000 и 3400 лв., а 165 хил. – над 3400 лв. 25% от тези хора са заети в ИТ сектора, 11% – в здравеопозването, 6% – в държавното управление, 4% – в консултанските услуги, 2.5% – във финансовия сектор.

На последно място, ГЕРБ предлагат първите три дни болничен да бъда изплащан не от работодателя, а от НОИ. Това, без съмнение, също е добро и справедливо предложение, но е факт, че в последните три правителства на ГЕРБ, формулата беше именно сегашната, срещу, която се противопоставят.

И сега идва и логичният въпрос – това искрена политика ли е или по-скоро политическо лицемерие, което цели да саботира работата по приемането на бюджета, както и да препише на новите управляващи дефекти в системата, произведени с годините от партия ГЕРБ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук