След отказа на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за съвместно управление от днес ГЕРБ-СДС започна консултации с останалите парламентарно представени формации за подкрепа за кабинет с първия мандат. Първи от тях бяха ДПС.

„Ако не проявим политическа отговорност в 49-ото Народно събрание, изходът почти неизбежно изглежда шести поред предсрочни парламентарни избори“, това заяви Десислава Атанасова в началото на срещата на ГЕРБ-СДС с ДПС.

„Отговорността трябва да е споделена, за да може заедно да взимаме важните решения за България“, допълни Атанасова.

„За всички приоритетите ни са Шенген, Еврозоната, стабилни публични финанси, България – отново важен евроатлантически партньор. Затова благодаря, че приехте тази покана. Ние държим на всички разговори, вече 10 дни водихме такива с ПП-ДБ, надяваме се и след разговорите с останалите сили, ще осъзнаят отговорността, която трябва да поемем”, подчерта Десислава Атанасова.

„Поканата е навременна и постъпваме към нея с цялата ни отговорност. Потърсихме вторите за разговори, те не откликнаха на нашия призив за разговор, така че за нас реализация на правителство с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е основна“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Осъзнаваме, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото хората искат редовен кабинет и парламента и решаване на кризите. Отговорността е върху всички, но отговорността върху вас е много по-голяма“, обърна се Цонев към ГЕРБ-СДС.

„ДПС пое ясен ангажимент към избирателите по темите да водим политики за спиране на прогресивното обедняване, за ползване на целия ресурс на ЕС, предвиден за България, да направим здравеопазването достъпно, да подобрим качеството на образованието и пазара на труда. Да изпълним съдебна реформа, не на принципа стани да седна, да подкрепим малките земеделци, животновъди и развитие на регионите, с наш приоритет малките общини и населени места“, добави Цонев.

Новият курс по търсене на подкрепа от останалите парламентарни партии беше обявен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Формацията му има възражения и към персоналния състав на проектокабинета на ПП-ДБ, и към управленската програма, по която работиха съвместно.

Днес предстоят разговори с БСП от 13.00ч. и с „Има такъв народ“ от 15.00ч. В петък – с „Възраждане“. От тези формации вече обявиха, че са готови за диалог, но не се ангажираха с подкрепа. Днес разговорите ще са на ниво експерти, а след това предстоят и лидерски срещи.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук