листите
На снимката: заседание на парламента в новата сграда

Спекулация е, че хартиените бюлетини са отживелица, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс.

Дариткова защити тезата на управляващите, че трябва да има смесено гласуване, а гласоподавателят сам да избира как да упражни правото си на вот – на машина или с традиционната хартиена бюлетина.

„С постоянното повтаряне, че изборите се манипулират, по никакъв начин не можем да уверим избирателите, че това, което правим е в интерес на прозрачния изборен процес“, отговори тя на непрекъснатите критики на опозицията от БСП, откъдето настояват за гласуване с машини изцяло. Дариткова бе категорична, че с решението за смесен вот се гарантира сигурността на процеса в условията в епидемичната обстановка, когато машините могат да се повредят заради непрестанната дезинфекция.

Според законопроекта на ГЕРБ машини са предвидени единствено за секции с над 300 избиратели.

В началото за дебатите Корнелия Нинова посочи, че чрез промените в Изборния кодекс правителството гарантира фалшифицирането на изборите, за да се върне същият модел на управление отново.

„Променяте изборните правила месеци преди провеждането на самите избори. Нещо, което трайно установихте в българската политика, в разрез с изискванията на Венецианската комисия и на европейските правила. Това отблъсква избиратели и води до ниска избирателна активност. Това прави представителната власт в парламента все по-малко представителна и ползваща се с все по-малко доверие и авторитет в българското общество“, разкритикува управляващите Нинова.

Тя призова да бъдат приети предложенията на опозицията за изцяло машинно гласуване, като единствена гаранция за честността на изборите, обявявайки срещу предложението на мнозинството за смесен вот по избор на гласоподавателя – или на машина, или с традиционна хартиена бюлетина.

Поредната доза критики Нинова отправи и заради изтеклия вчера срок за предложения за председател на ЦИК, а такива внесени няма дори и от управляващите. „Не искате да поемете тази отговорност“, смята тя.

Липсата на предложение за нов председател на ЦИК Дариткова оправда с това, че управляващите са очаквали опозицията да излъчи такъв. „Всички неправителствени организации могат да го направят, като техният кандидат евентуално може да бъде припознат от някоя от партиите. Ако вие наистина искахте прозрачен изборен процес, ние очаквахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този изборен процес“, отбеляза още Дариткова.

В началото на днешното заседание депутатите от БСП и ДПС отказаха да се регистрират в пленарната зала, за да не бъдат приети промените в Изборния кодекс, тъй като и двете партии желаят гласуването да бъде изцяло машинно, както беше заложено досега, а не смесено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!