Депутатите от ГЕРБ се съмняват, че в президентството е нарушен Законът за класифицирана информация. Затова от партията са подали сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Държавната комисия по сигурността на информацията за евентуални нарушения.

Поводът е секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, чийто получател е началникът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, който по Закон няма достъп до тази класифицирана информация.

„Това навежда на много сериозни притеснения дали в администрацията на президента се спазва Законът за класифицирана информация“, обяви в парламента депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

И попита дали човек като Иво Христов, който е отказвал да се подложи на процедура за допуск, е чел секретен документ и дали може да се предположи, че е изтекла класифицирана информация.

Секретната шифрограма е от 26 февруари 2017-та, когато страната ни е управлявана от служебното правителство „Герджиков“ и се отнася за проведени разговори на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребители F-16.

„Или има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме един неинформиран президент, т.е. документите не са стигнали до него и е вземал решения на база на непълна информация. Това са двете хипотези“, обяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук