Смяната на областни управители не е нещо ново, правено е при Софиянски и Близнашки. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на изслушването си в парламента, като уточни, че за целта е прекъснал посещение в Кърджали. Служебният премиер поясни, че през цялата нощ е подготвял отговорите за кадровите промени в администрацията. „Няма да казвам какво и колко ми е коствало на мен и моя екип, за да подготвим това“

Преди по-малко от 24 часа научих за това изслушване и само огромното ми уважение към НС ме накара мен и екипът ми да подготвим отговор. Представям кадровите промени, извършени от служебния кабинет, надявам се, че немалко от тях ще бъдат оценени, каза Огнян Герджиков.

В администрацията на Министерски съвет не съм извършил нито едно уволнение или смяна, почерта той.

22-ма областни управители бяха сменени с решение на правителството. С моя заповед бяха освободени от тях и 27 от зам.-областните управители и бяха назначени нови. Това не е нещо ново. Служебният кабинет на Стефан Софиянски освободи всички, Близнашки освободи 17. Това е нещо, което в нашата практика съществува, обясни служебният премиер.

„Кой носи политическа отгооврност“ за уволненията на служебния кабинет – настоя от парламентарната трибуна Цветан Цветанов от ГЕРБ, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ го контрира с думите „Крадецът вика: дръжта крадеца“.

На снимката: Лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол на 21-ви април 2017-та.
На снимката: Лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол на 21-ви април 2017-та.

Във връзка с въпроса на Цветанов за политическата отговорност, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че:

БСП има участие в служебния кабинет, това участие се казва Деница Златева и за това БСП носи отговорност.

Тя допълни, че е отказала на Бойко Борисов да остави Деница Златева, в новото правителство на ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Нинова поясни, че е получила обаждане от Борисов, който предложил Златева да остане в следващия кабинет.

Отказах на г-н Борисов, защото въпросът е принципен. Не можем да правим никакви колаборации с никакво мнозинство, с което нямаме допирателни, каза Нинова.

Деница Златева е член на Изпълнителното бюро на БСП и вицепремиер в служебното правителство по подготовката на българското председателство на ЕС. В заключение, Нинова коментира, че искането на Борисов е дало висока оценка за работата на Златева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук