До септември 2019г., по неофициални данни, са убити 20 българки при домашно насилие. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ Гергана Куцева – директор „Развитие и комуникации“ на Български фонд за жените.

„Българският хелзинкски комитет поддържа една неофициална статистика, която се основава на медийни публикации. Така че, ние не можем да бъде сигурни в броя жени, но със сигурност знаем, че до края на септември са били убити поне 20 жени. Предишни години броят им е бил и по-висок, за съжаление. Въпреки че, правим тази импровизирана статистика, съобщаваме я публично, адресираме я към Народното събрание и държавните институции, но мерки продължават да не се взимат. Това са само случаите на убитите. Стотици хиляди жени търпят насилие поради една или друга причина, ние не научаваме за това”.

По думите й държавата не води официална статистика на жените, жертви на домашното насилие.

„Държавата не анализира проблема с насилието, както и какви са причините, така че да може да бъде адресирано и с адекватни политики”, каза Куцева.

Тя добави, че държавата не е предприела никакви мерки за справяне с този проблем,

„След миналогодишния протест, единственото, което случи бяха едни законодателни промени, които не смятаме, че действително правят разликата. Това са твърде козметични промени, има нужда от доста по-голямо осъвременяване на законодателството. Най-важното е, че дори да се променят законите и да има по-сериозни наказания за насилниците, това са мерки, след като вече има проблем. Това няма да върне жертвите на насилието, убитите жени и деца. Ние искаме превенция и акцентът трябва да бъде поставен върху политики на превенция.”

Колко убити жени трябва да има, за да се вземат мерки?

Тази вечер в 18:30 часа в центъра на София ще се проведе протест под надслов „Докато има насилие, борбата продължава”. Фондация „Анимус” твърди, че всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в дома си.

За последните четири години почти 100 жени са били убити от мъжете си. Броят им може да бъде много по-голям, но никой не знае, тъй като тези убийства не са идентифицирани като жертви на домашно насилие.

Домашното насилие е един от най-сериозните проблеми у нас. Над 1 500 жени са подали сигнали, че са тормозени и бити у дома само миналата година. Някой от тях вече не са между живите, тъй като нито полицията, нито властта взеха мерки, за да се справят с този проблем.

И не само това – с лека ръка отхвърлиха един европейски документ, какъвто е Истанбулската конвенция, под претекст да пазят национална и полова идентичност. А всъщност, запазиха само балканският синдром мъже да бият, изнасилват и убиват жените си. Когато се обсъждаше Истанбулската конвенция и „Обединени патриоти”, и БСП, дори и Църквата се обявиха срещу документа. Те решиха, че всеки мъж има право да млати жена си, защото това се случва зад стените на техния дом, вместо да застанат на страната на слабия пол и да го защитят.

Глашатаите срещу този европейски документ, целящ единствено да защитава жените от агресивните им мъже, бяха Волен Сидеров, Ангел Джамбазки и Корнелия Нинова. Под техния непрекъснат натиск, правителството даде крачка назад и отстъпи от приемането на Конвенцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!