Какво ли ще прави руският гражданин Гергов с декарите на Пловдивския панаир? Снимка: Свободна Европа

Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд – Пловдив, за акциите на община Варна в публично-частното дружество „Пълдин туринвест“, което е собственик на „Международен панаир Пловдив“.

Така бе допуснато овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Крайният срок за постъпването на жалбата беше 17 часа в понеделник, 24 април. Такава обаче не е внесена, потвърдиха от Община Пловдив пред Свободна Европа.

Според plovdiv24.bg кметът на Пловдив Здравко Димитров е бил в отпуск. „Има решение на Общинския съвет и ние го изпълняваме“, каза пред сайта зам.-кметът по финанси Величко Родопски. „Държавата досега не е направила нищо, а ние какво можем да направим? Само разходи правим“, допълни Родопски и припомни, че съдът е потвърдил решението на Общинския съвет.

Решението на съда, което се очакваше да бъде обжалвано, отмени частично решение на Общинския съвет в Пловдив от 19 декември 2022 г., в което имаше противоречиви текстове. На 4 април съдът постанови, че увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир е напълно законно. А мотивът за това е, че представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на Общинския съвет.

Така в „Пълдин туринвест“ ще може да влезе нов акционер – управляваната от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Новият съсобственик влиза с апорт на акциите си в Пловдивския панаир. Те му бяха дадени от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. 20% от акциите на държавата в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29% – на община Варна. Така „Пълдин туринвест“ – дружество, контролирано от Гергов – ще овладее и фирмата, която управлява панаира. Публичното участие ще остане около 20%. С такъв дял държавата няма как да влияе на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично.

Решението на Общинския съвет, с което се “отпуши” сделката, бе взето по предложение на председателя на групата на „Алтернатива за Пловдив“ – Николай Радев. Тази група е наричана “БСП на Гергов”, защото съветниците напуснаха БСП след изключването на Гергов от партията през 2021 г. Предложението Община Пловдив да подкрепи увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ беше подкрепено и от групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Кметът Здравко Димитров подаде жалба срещу това решение в последния момент и след намеса на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По-късно обаче Борисов публично оттегли подкрепата си за Димитров и поиска той да подаде оставка като кмет. Димитров отказа и напусна ГЕРБ. Така в момента кметът на Пловдив официално не е част от партията на Борисов.

Строителството на съвременния панаирен град, който заема площ от 350 дка. в центъра на Пловдив, започва в края на 40-те години на миналия век.

Началото на овладяването на панаира е поставено по време на управлението на БСП, НДСВ и ДПС от 2005 до 2009 година. Премиер е Сергей Станишев, а панаирът е в ресора на икономическия министър Румен Овчаров. И двамата са в ръководството на БСП. През февруари 2023 г. Овчаров беше санкциониранза корупция по глобалния закон „Магнитски“.

Процесът, в който Георги Гергов получава контрол над Панаира, продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук