Зелимхан Хангошвили
На снимката: Зелимхан Хангошвили

Германското правителство гони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на бивш чеченски полеви командир, съобщи германското външно министерство.

Двама служители на руското посолство в Германия са обявени за „персона нон грата“, защото руските власти, въпреки повторните и настойчиви искания, не са оказали достатъчно съдействие за разследването на убийството в берлинския парк „Тийнгартен“, извършено на 23 август 2019 г.

Убитият е грузинският гражданин Зелихман Хантошвили. Германските следствени органи проверяват възможното участие на руските или чеченски държавни органи в извършеното покушение. Подобен тип престъпления влизат в компетенцията на Федералната прокуратура само при съмнение, че в тях са замесени спецслужбите на чужда държава.

За последен път представителят на германското външно министерство Андреас Михаелис се обърна към руския посланик Сергей Начаев с подобна молба на 20 ноември.

„Но руската страна бавеше изпълнението на искането на германското правителство за оказване на съдействие при разследването на престъплението“, се посочва в съобщение на МВнР в Берлин.

По-рано днес Федералната прокуратура, която пое разследването на наглото убийство, съобщи, че има основания да предполага, че руските власти вероятно са отговорни за него. Според наблюдателите подобен развой на събитията непременно ще доведе до дипломатически конфликт между Германия и Русия.

След покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания през май 2018 г., за което са заподозрени служителите на ГРУ, 15 страни-членки на ЕС изгониха над 30 руски дипломати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!