Брекзит, Мей, Меркел
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и канцлерът на Германия Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел не изключва като възможност излизането на Великобритания от ЕС да бъде отложено с няколко месеца до началото на 2020 г. Това съобщи самата тя на брифинг след като се срещна с министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей.

По думите на Меркел тази възможност ще бъде обсъдена на предстоящата среща на Върха, където ще се дебатира ново отлагане на Брекзит. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също е изказвал предложение за „гъвкава” отсрочка до една година при условието, че ако британският парламент приеме споразумението на правителството, този срок ще бъде съкратен.

Френският президент Еманюел Макрон обаче не е съгласен на такова действие. След срещата си с Меркел в Берлин Тереза Мей замина за Париж, където разговаря с държавния глава на Франция.

След срещата говорител на френската държава съобщи, че Макрон вижда предложението за едногодишна отсрочка като неприемливо. Вместо това той е настоял да има отлагане, но „ограничено”.

Макрон е поставил въпроса дали ако се стигне до трайно удължаване на Брекзит, Великобритания ще продължава да участва във взимането на решения в рамките на ЕС, като от изказването му става ясно, че той не желае това.

„Не искаме да залагаме на карта функционирането на ЕС. Не можем просто да си кажем „всичко ще е наред”, ако това не е така. Въпросът не е да сме мили или да не сме. Има разлика между напускаща страна членка и страна членка. Не можем да рискуваме ЕС”, каза след срещата между Макрон и Мей говорител на Елисейския дворец, цитиран от CNN.

Френският президент беше най-острият противник на отлагането на Брекзит и на предишната среща на върха. Очаква се той да поддържа тази позиция и при съвещанието в Брюксел в сряда.

На него страните членки трябва да гласуват ново отлагане на Брекзит. Очаква се междупартийните преговори във Великобритания също да продължат. Ако не се стигне до успех, Великобритания трябва да напусне ЕС в полунощ на 12 април.

До тук се стигна след като британският парламент три пъти отхвърли сделката на правителството на страната, постигната с европейските лидери още миналата година.

Един от най-спорните моменти се отнася до т. нар. „ирландски бекстоп” – гаранция, която Великобритания трябва да даде, че няма да има възстановяване на твърда граница с Ирландия.

ЕС многократно заявяваше, че няма шанс да се стигне до предоговаряне на сделката. Беше оповестено и че Съюзът е готов за Брекзит без споразумение, който неминуемо ще доведе до икономически проблеми както за Обединеното кралство, така и за общността.

Късно вечерта в понеделник британският парламент гласува закон, според който министър-председателят Тереза Мей е задължена да поиска нова отсрочка, за да не се стигне до „твърд” Брекзит. Това беше предпазна мярка в случай, че Мей промени решението си и се откаже да иска такава от ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!