Колаж: БНР

Някогашните съюзници във Втората световна война (1939-1941), а после люти врагове (1941-1945) Германия и Русия се заеха да разчистват една на друга чуждите дипломати от своите земи. Германия обяви, че е наредила на Русия да затвори 4 от 5-те си консулства в страната като ответна мярка, след като Москва наложи ограничение на броя на служителите на германското посолство и свързаните с него органи, които могат да извършват дейности на руска територия.

Говорителят на министерството на външните работи на Германия Кристофeр Бургер каза пред репортери в Берлин, че след края на тази година Русия ще има право да запази посолството си в Берлин и още едно консулство. Целта на мярката е да бъде постигнат паритет в броя на служителите и структурите на двете страни, обясни той.

До края на годината Русия трябва да прекрати дейността на 4 от 5-те си консулства и да продължи да действа само от посолството в Берлин и още едно от досегашните си 5 генерални консулства (Бон, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен).

Преди дни Русия обяви нова горна граница от 350 души за общото германско присъствие в страната, поради което дейността на германските генерални консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск ще трябва да бъде прекратена, заяви говорител на Министерството на външните работи. Само посолството на Германия в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург ще продължат да функционират.

Това е така, защото в горната граница от 350 души Русия брои не само германските дипломати и местния персонал, но и служителите в Гьоте-институтите и германските училища.

Това е „ескалация“ и „необосновано“ решение, което принуждава федералното правителство да направи също „значителни съкращения“, посочиха от външното министерство на Германия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук