Коронавирус, ваксини

Трагичен спектакъл се разиграва пред очите ни. Хората в Германия първо трябваше да чакат с месеци, докато им дойде редът за ваксинация срещу Ковид-19. А сега лекарите в имунизационните центрове седят и чакат да се появи някой кандидат за инжекция, докато хиляди дози от ваксината отиват на бунището.

Няколко германски провинции искат да върнат на здравното министерство излишните дози, хиляди вече бяха унищожени, защото срокът им е изтекъл. А когато се унищожава ваксина, в огъня всъщност се хвърлят милиони евро пари на данъкоплатците. Това си е достатъчно лошо. Ала още по-лоши са жилавият скептицизъм към ваксините и неусетната раздяла с целта за групов имунитет, която си бяхме поставили в началото на ваксинациите.

Как се стигна дотук?

В този трагичен спектакъл участват мнозина – не само онези, които не желаят да се ваксинират. Противниците на ваксините се позовават на своите права и свободи, но по този начин създават ситуация, в която могат да бъдат ограничени свободите на цялото общество.

Подобно схващане за една свобода, която се практикува за сметка на обществото, няма нищо общо с идеала за образования гражданин – един идеал, за който с пълно основание се застъпват редица либерално мислещи хора. Подобно схващане води дотам, че при следващия локдаун цялото общество ще изпадне в несвобода.

Част от трагичния спектакъл станаха и противоречивите препоръки, свързани с ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция за лекарствените средства ЕМА препоръча тази ваксина без никакви ограничения за всички възрастови групи, докато в Германия Постоянната комисия по ваксинациите препоръча препарата само за хора над 60-годишна възраст. А Дания дори изцяло прекрати ваксинациите с AstraZeneca.

Хората, които правят политиката и взимат решенията в Германия, от известно време насам вече се интересуват единствено от предизборната борба. А унищожаването на ваксини не им пасва като тема. За задължителното ваксиниране пък изобщо не бива да се повдига и дума.

А може и другояче. Показват го решенията на няколко европейски държави да въведат задължителна ваксинация за определени групи хора. В Италия например още от 25 май целият медицински персонал е длъжен да се ваксинира срещу коронавируса. Там обсъждат подобна мярка и по отношение на учителите. Във Франция всички работещи в сферата на здравеопазването и грижите за възрастни хора до 15 септември са длъжни да си поставят поне първата доза. А във Великобритания правителството оповести задължително ваксиниране за работещите в домовете за възрастни хора.

Разберете, длъжни сме да се ваксинираме

Лично на мен пандемията ми предаде един важен урок: идеологическите дебати и политическата многознайковщина нито спасяват човешки животи, нито унищожават вируса. Тази работа я вършат ваксините. Тъкмо благодарение на грандиозния труд на учените и на международното сътрудничество днес ние имаме възможност да поставим пандемията под контрол.

На този фон унищожаването на ваксини изглежда чудовищно. Страданията на заболелите от Ковид-19, смъртта на милиони хора и мъката на техните близки просто ни задължават да не се отказваме и да продължаваме с ваксинациите, въпреки болезнените препятствия. Длъжни сме да продължим да се борим за спасяването на човешки животи и да водим и занапред уморителните и потискащи дискусии. Длъжни сме да взимаме решения, вместо да бягаме от тях. За да сложим край на този трагичен спектакъл.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“.

[tcm id=“1″]

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук