На снимката: Зам.-министърът на финансите Йенс Спан

Европейската централна банка трябва в скоро време да започне да се оттегля от досегашната си прекалено разхлабена парична и лихвена политика, ако иска да избегне вредните странични ефекти, заяви в сряда германският заместник­-министър на финансите Йенс Спан, съобщава агенция „Ройтерс“.

Ако паричната политика не започне в скоро време да се нормализира, негативните странични ефекти ще станат още по­вредни, посочи Спан на конференция в германското външно министерство.

Относно еврозоната, ЕЦБ трябва да е готова да излезе не прекалeно късно от провежданата нестандартна стимулираща политика, добави той. Заместник финансовият министър на Германия също така каза, че в света има прекалено голям публичен и частен дълг и призова за ускоряване на структурните реформи.

Рекордно ниската основна лихва в еврозоната, се поддържа от ЕЦБ с цел да стимулира забавящата се европейска икономика. Идеята е негативните лихви по депозитите на банките в ЕЦБ, да ги стимулират да кредитират бизнеса и потребителите.

Политиката на ЕЦБ среща твърдата опозиция на Германската централна банка (Bundesbank), която макар и под шапката на ЕЦБ, притежава голямо влияние заради историческата си роля на защитник на немската валута и бастион на анти-инфлационната политика в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук