Аналена Бербок
На снимката: Аналена Бербок

Фактът, че не беше постигнато споразумение /относно членството на България и Румъния в Шенген, бел.ред./, беше европейска и геополитическа грешка, заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок пред „Диджи 24“, съобщава БГНЕС.

Според министъра присъединяването на България и Румъния към Шенген ще последва, въпреки че провалът в Съвета на ЕС е „голямо разочарование“.

„Румъния и България направиха много, за да се подготвят за присъединяване към Шенгенското пространство. По-специално Румъния е положила големи усилия и отговаря на всички изисквания. Ето защо това, че присъединяването сега не се е състояло, е голямо разочарование. До последния момент се борихме за различно решение“, заяви Бербок.

„Дори и тази година това да не беше възможно: Съветът не каза „не“, а просто все още не е казал „да“. Убедена съм, че присъединяването към Шенген ще последва. За тази цел е важно този въпрос бързо да бъде върнат в дневния ред на ЕС“, заяви Аналена Бербок.

С наближаването на края на 2022 г. австрийските власти регистрират значително намаляване на броя на молбите за убежище. От началото на годината до ноември те надхвърляха 100 000 случая, съобщи в понеделник Министерството на вътрешните работи на Австрия.

„Румъния джърнъл“ припомня, че по-рано този месец Австрия заяви, че повече няма да се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство, ако бъде изпълнено само едно условие: намаляване на броя на търсещите убежище.

Според официалните данни от понеделник, през ноември са регистрирани 11 890 молби за убежище, което е с една трета по-малко от октомври. Общият брой на молбите за убежище до края на ноември е 101 757 случая.

Според МВР на Австрия намаляването на броя на случаите през ноември е следствие от факта, че има повече проверки на границата с Унгария и защото Сърбия въведе задължението за визи за тунизийските граждани.

Изчисленията от Виена сочат, че 40 % от лицата, търсещи убежище, са пристигнали на нейна територия, след като са пътували със или без виза до Сърбия, откъдето са влезли в Унгария.

Тази година в статистиката на търсещите убежище в Австрия преобладават хора от Индия и Тунис, както и сирийци, афганистанци, мароканци и пакистанци. Тунизийците и индийците обаче нямат възможност да получат закрила в Австрия. Австрийското правителство от лятото насам оказва натиск върху Белград да въведе визи за гражданите на Тунис и Индия.

Между януари и ноември Австрия е отхвърлила 80 000 молби за убежище, а приблизително 19 500 души са получили закрила.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук