Ангела Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Над 7 милиона ваксинирани срещу коронавирус в Германия могат от днес да се възползват от облекчения на строгите карантинни мерки, като отиване на фризьор, без да показват отрицателен тест за Covid-19, или да се събират на групи, предаде Франс прес.

Тези нови правила, влезли в сила приемането им от парламента, се отнасят и за хората, които са преболедували КОВИД-19.

Общо над 7 милиона души, които вече са получили и двете дози от ваксината, могат да се възползват от облекченията.

Новите правила им позволяват също да влизат в който и да е магазин без да е необходимо да представят негативен тест, какъвто сега се изисква за останалото население, с изключение на пазаруването в търговски обекти, предлагащи стоки от първа необходимост като супермаркетите и аптеките.

Ваксинираните вече могат да не спазват вечерния полицейски час от 22.00 часа, въведен миналия месец заради третата вълна на пандемията, която се оказа особено смъртоносна, както и да се събират на групи без ограничения.

Тези нови правила на национално ниво влизат в сила, след като няколко германски провинции вече предприеха подобни стъпки в отговор на общественото недоволство в страна, чието общество силно привързано към индивидуалните свободи и основни права, отбелязва АФП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!