Стингер

Германия променя политиката си спрямо Украйна и след като вчера се съгласи достъпът на руски банки до разплащателната система SWIFT да бъде отрязан, стана ясно, че тя вече доставя и оръжия на Украйна от запасите на Бундесвера. Според правителствения говорител Щефен Хебестрит в събота украинските въоръжени сили са били подкрепени с 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети земя-въздух „Стингер“. Вчера вечерта германският канцлер Олаф Шолц публикува в Twitter съответното съобщение.

Украинското правителство приветства този ход. Президентът Володимир Зеленски коментира в Twitter, че антивоенната коалиция вече е в действие, и се обърна към канцлера Шолц: „Продължавайте, канцлере“.

По-рано германското правителство разреши на Нидерландия да достави на Украйна 400 произведени в Германия противотанкови ракети. Deutsche Presse-Agentur научи това от германското правителство в събота. Досега тя по принцип отхвърляше всякакъв износ на смъртоносни оръжия за Украйна, тъй като тя е кризисна зона.

Освен това федералното правителство е разрешило на Естония да достави на Украйна артилерийски оръдия от старите запаси на ГДР. За първи път гаубиците са доставени от Бундесвера на Финландия през 90-те години при определени условия, а по-късно са предадени на Естония. Споразумението между Финландия и Естония предвижда, че Германия трябва да се съгласи за прехвърлянето.

Става дума за гаубици от модела D-30 с калибър 122 милиметра, разработени в Съветския съюз в средата на 50-те години на миналия век. Бившата Национална народна армия на ГДР разполага с повече от 400 такива оръдия.

Тежащите над три тона гаубици с почти петметрови цеви могат да се използват за обстрелване на вражески войски или танкове на разстояние до около 15 километра. Моделът D-30 все още е част от оборудването в много държави, включително в Украйна.

По данни на Федералното министерство на икономиката и опазването на климата в събота е бил одобрен и износът на 14 специално защитени бронирани машини за Украйна. Автомобилите ще се използват за лична защита, а вероятно и за евакуация, се казва в съобщението. Те трябва да бъдат предадени на украинските служби. Освен това до 10 000 тона гориво ще бъдат доставени в Украйна през Полша. В момента се проучва възможността за допълнително подпомагане.

Министърът на външните работи Анелена Баербок и вицеканцлерът Роберт Хабек (и двамата от групата на Зелените) заявиха: „След безсрамното нападение на Русия Украйна трябва да може да се защити. Тя има неотменимо право на самозащита. Поради това федералното правителство подкрепя и Украйна, като я снабдява със спешно необходими материали.“

От месеци Украйна настоява за доставката на смъртоносни оръжия и друго въоръжение от Германия. Досега германското правителство беше обещало само 5000 каски, които бяха предадени на украинските въоръжени сили в събота.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук