Германският регулатор „Бундеснетзагентур“ (Bundesnetzagentur), който трябва да гарантира недискриминационен достъп до енергийните, газовите и  комуникационните мрежи, смята „Северен поток“ 2 за несигурен проект, става ясно съобщение на сайта на институцията.

При актуализацията на 10-годишния план за развитие на мрежата, регулаторът поиска да не бъдат включени пет проекта, които са свързани със „Северен поток“ 2.

Промените отразяват желанието на институцията да бъдат защитени германските потребители от ненужни разходи, посочват от институцията. И допълват, че докладът не е свързан с новите санкции на САЩ срещу Русия, които засягат енергийния бизнес.

По този начин става ясно, че Германия, ще се съобрази с позицията на САЩ спрямо Русия, включително и в сфера като енергетиката.

Немските търговски и икономически интереси и присъствие в задокеанската икономика са несравнимо голяма величина спрямо параметрите на съответните германски в Русия. Освен това за няколко години стокообменът между Германия и Русия се сви над два пъти.

За Германия – втория по значимост за Русия търговски партньор, е по-важна търговията със САЩ, Франция, Холандия, Китай, Италия, Великобритания и дори с Полша, която изпреварва както руския експорт, така и руския внос в отношенията с германската страна.

Изобщо, за нито една от двадесетте най-силни икономики в света днес Русия не е основен търговски партньор.

И това ще определи международните отношения наред с геополитическите фактори. В Кремъл сбъркаха с оптимизма в оценките си още при окупацията на Крим и войната в Украйна, сега отново бъркат.

Между другото, вече е предложено немско решение за скандала с ембарговата доставка на турбини на „Сименс“ в Крим – да бъдат върнати обратно, като парите ще се възстановят на руснаците. Естествено, това е последното нещо, което Москва иска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!