Зелен преход

Правителството на Германия е заделило почти 60 милиарда евро за стимулиране на усилията на страната да намали вредните емисии през следващата година.

Определеният бюджет за действия в областта на климата (Фондът за климата и трансформацията (KTF)) възлиза на 57,6 милиарда евро и беше приет от германското правителство. Тази сума надхвърля тазгодишните целеви разходи с 21,6 милиарда евро.

Приоритетите за финансиране включват:

  • 18,8 милиарда евро за енергийно ефективно обновяване на сгради.
  • 12,6 милиарда евро за подкрепа на възобновяемата електроенергия, които се финансират изцяло от федерални фондове от юли.
  • 4,7 милиарда евро за внедряване на инфраструктура за електрическа мобилност, включително зарядни станции.
  • 4,1 милиарда евро за насърчаване на производството на полупроводници.
  • 3,7 милиарда евро за зараждащата се водородна индустрия.
  • Националният железопътен оператор Deutsche Bahn ще получава между два и четири милиарда евро годишно от фонда, твърдят германските медии.

Германският фонд за климата и трансформацията се захранва отчасти от приходите от схемата за търговия с емисии на ЕС (ETS) и от цената на CO₂ в страната за транспорт и отопление. Но тя се очаква да се повиши в началото на следващата година от сегашните 30 евро на тон. Правителството е договорило увеличение до 40 евро. Планът трябва да бъде обсъден в парламента в началото на септември, заедно с общия федерален бюджет за следващата година.

*Текстът е публикуван в cleanenergywire.org. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини за енергийният преход – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук