Кристиан Линднер

Германският финансов министър Кристиан Линднер твърди, че Германия вече няма да плаща за доставките на руски газ в рубли, както изисква Москва. Позицията си той изрази днес в Twitter.

„И в бъдеще няма да плащаме за газ в рубли. Правим всичко възможно, за да станем независими от Русия (за енергийните доставки) възможно най-скоро“, каза ръководителят на германското финансово министерство.

Припомняме, че вчера стана ясно, че „Газпром“ е върнала парите за газ на Австрия и Германия, макар и все още да не е спряла подаването на газ. В случая на България и Полша въщането на плащанията беше последвано от прекъсване на газа.

Германия внася около 40 милиарда куб. м. годишно от Русия, като това представлява близо 1/4 от целия износ на руски газ за страните от Европейския съюз.

По-рано днес руският външени министър Сергей Лавров заяви, че ключовите партньори на Русия, купуващи газ, вече са преминали към плащане в рубли. Очевидно обаче Германия не е сред тях.

Руската пропаганда работи с пълна сила и това не е първата инсинуация, която се прави в тази насока. Веднага след спирането на газа в България и Полша се появи информация, че Австрия ще плаща в рубли. Българският президент също участва в разпространението на тези внушения, като в свое изявление намекна, че Австрия и Германия са се съгласили с руските условия.

Това по-късно беше отречено от ястрийския канцлер Немахер, а днес и от германския финансов министър. Вчера пък стана ясно, че новините, че италианската компания „Ени“ е отворила сметка в рубли, за да плаща за газа, също не са верни. От там заявиха, че ще се придържат към европейските директиви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук