Франк-Валтер Щайнмайер

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран за втори мандат. Той спечели 1045 гласа от общо 1472 на специално събраното за повода Федерално събрание.

Заради големия брой на присъстващите изборите този път се състояха не както обичайно в пленарната зала на Райхстага, а в съседна парламентарна сграда с по-големи зали. Така дистанцията между делегатите можеше да бъде спазена.

Германският президент се предлага от партията, която е спечелила изборите, но се избира от Федералното събрание, в което влизат освен всички депутати, членовете на горната камара, бивши президенти и канцлери, артисти, учени, учители, известни хора и обикновени граждани.

Изборът на Щайнмайер бе сигурен, след като всички големи партии обявиха, че подкрепят кандидатурата му и не излъчиха свои кандидати. Той имаше само трима съперника за този пост – кандидати на „Алтернатива за Германия“, „Свободните избиратели“ и Левицата.

Щайнмайер е едва петият президент в историята на Германия, който печели втори мандат. След като прие избора, той се обърна към депутати с реч, в която предупреди най-вече за голямата опасност от нова война в Украйна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук