Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че ще се стреми към успокояване на ситуацията между Германия и Турция, където ще бъде на посещение в понеделник:

Търсим възможности да нормализираме отново отношенията ни с Турция. Но въпросът с посещението на германски членове на парламента във военновъздушната база Инджирлик ще продължи да играе роля. Защото не можем да приемем, че германски войници са разположени в чужбина, но не могат да бъдат посещавани от членове на германския парламент. Но има още много проблеми, които пораждат напрежение в германо-­турските отношения в момента, например арестите на германски журналисти. От друга страна, Турция има интерес от икономическите връзки. И ние търсим възможности да направим първи стъпки към нормализиране. Това е причината за посещението ми.

Турското правителство отказа на германски законотворци достъп до военновъздушната база Инджирлик, където се намират около 250 германски войници. Те участват в борбата срещу „Ислямска държава“. Журналистът Мешале Толу, който е германски гражданин, е задържан в Турция по обвинения в разпространяване на терористична пропаганда, а кореспондентът на „Ди Велт“ Дениз Юджел е в затвора по подобни обвинения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук