Мигранти
Снимка: БТА

Списанията „Шпигел“ и „Щерн“,телевизия NTV, Вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, „Ди Велт“ и много други – голям брой германски медии съобщиха за трагедията със загиналите мигранти край София. Ето някои цитати и коментари.

Случай с подобен мащаб досега не е имало в България, коментира обществено-правната медийна мрежа АРД и припомня, че България защитава границата си към Турция с ограда, където наскоро е имало инцидент с ранен млад бежанец. Изданието пояснява и това, че България иска да стане част от Шенгенското пространство, но е била спряна от ветото на Австрия, която счита, че България не подсигурява достатъчно добре своите граници.

По 6 000 до 7 000 евро на човек

Списание „Шпигел“ в своето онлайн-издание изтъква, че трафикът на нелегални мигранти е печеливш, но смъртоносен бизнес. Изданието отбелязва, че крайните цели на мигрантите са най-вече Великобритания, Германия и Франция, за което загиналите в България са платили по 6000 до 7000 евро на човек.

Българските каналджии са получили една част от тези пари: шофьорите – по 100 евро за всеки превозен мигрант, а ръководителят на трафикантите – до 1000 евро за всеки човек. „Шпигел“ също припомня, че нерегулираната миграция е накарала Австрия и Холандия да блокират желанието на България за прием в Шенген през декември 2022г.

Телевизия NTV на сайта си информира за задържането на предполагаемия шеф на трафикантите на хора в България и коментира в тази връзка, че досега страната е била известна с твърде либералното си отношение спрямо криминалните банди на трафиканти.

Твърде меки присъди

„Ди Велт“ цитира данни на българското Министерство на вътрешните работи за осуетени 164 000 опита за нелегално преминаване на границите през миналата година. Вестникът отбелязва, че София има намерение да затегне законодателството срещу трафика на хора.

Досега трафикантите на хора в България се отърваваха с парични глоби или твърде леки присъди, коментира изданието.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук