Между 300 000 и 500 000 теста за коронавирус на седмица правят германските власти. Правителството на Ангела Меркел обаче планира да се изследва всеки човек, който мисли, че е засегнат от коронавируса. Амбицията е да се правят до 200 000 теста на ден. Сега тестовете касаят хора, които са едновременно болни и били в контакт с човек с положителен тест.

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия достигна 57 298, като смъртните случаи досега са 455. За последното денонощие случаите на зараза в страната нараснаха с 4751, а смъртните случаи – с 66. Най-много случаи на зараза има в Бавария (13 989), където епидемията се появи първо в страната.

Подходът на Германия е изключително ефикасен, тъй като масовият скрининг на обществото ще покаже какъв всъщност е размерът на епидемията и което е по-важно – ще даде възможност на здравите хора да ходят на работа и по този начин да не се блокира икономиката.

Франция, например, е запазила тестовете си само за болни със сериозни патологии.

Според изтеклия в медиите документ геолокализацията – средство, използвано от Южна Корея, за да позволи на хората да следят местата, на които се намират хора, дали положителен резултат на тестовете за коронавирус – е неизбежно за използване в Германия в дългосрочен план, но по този въпрос избухна оживен дебат, тъй като защитата на личните данни е свещена в страната.

В последните седмици Южна Корея беше сочена за пример заради масовата кампания за откриване на заразени, изолиране на заразените и за технологично проследяване с цел намиране и после тестване на контактни лица.
В Германия има и над 25 000 легла за пациенти с респираторна недостатъчност, но в последно време някои от тях не се използваха поради недостиг на персонал, припомнят специалисти. Има и недостиг на 17 000 медицински сестри. Някои болници, като берлинската Шарите пък, потърсиха помощ и от студенти медици и от пенсионери медици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!