Иван Гешев nexo

Софийската градска прокуратура установи, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев.

Според него това е била поредната хибридна атака срещу европейската общност.

През октомври службите за сигурност установиха, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут.

На 8 октомври на Кримския мост се взриви товарен автомобил, в резултат на което са се запалили седем цистерни с гориво от железопътна композиция.

Самият мост – Керченският мост от Русия към Крим, e омразен символ на окупацията на южния украински полуостров от Кремъл и един от престижните проекти на Владимир Путин.

Взривът на моста стана ден след като Путин отбеляза 70-ия си рожден ден и на фона на засилващите се критики в Русия към воденето на войната срещу Украйна след поредицата от все по-опустошителни неуспехи на бойното поле в онзи момент.

След взрива, ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин каза, че камионът, взривен на Кримския мост, е тръгнал от България.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук