Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители В.В. и А.Г. (б.р. Ангел Георгиев и Веселин Вешев) по предложение на Софийската районна прокуратура.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях престъпления.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като Ангел Георгиев е избран за народен представител в 47-ото Народно събрание, а Веселин Вешев – за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-ото Народно събрание на 02.08.2022 г. за Ангел Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Веселин Вешев не е, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Георгиев и Вешев са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет.

Ангел Георгиев и Веселин Вешев са депутати от парламентарната група „Възраждане“.

Двамата народни представители, чийто имунитет беше поискан по-рано днес от главния прокурор Иван Гешев, не се притесняват сами да си го дадат, защото са невинни, заявяват в позиция от партията.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук