Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Съвместни екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата да работят заедно по всички данни за извършени тежки престъпления и корупция по високите етажи на властта. Това са част от трите групи мерки, които главният прокурор Иван Гешев предложи по време на национално съвещание на прокуратурата, което се проведе в Националната следствена служба, предаде Lex.bg. Главният прокурор предлага още във всички окръжни прокуратури да има звена за противодействие на организираната престъпност.

Пред прокурорите и следователите Гешев каза, че са зачестили разпространението и трафикът на наркотици, телефонните измами, мигрантският натиск и корупцията по високите етажи на властта. Затова той предлага да заработят екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата, които да анализират, оценяват и осъществяват постоянен мониторинг на наличните данни за този вид престъпления.

„Тези екипи в спешен порядък ще организират и провеждат съответните действия съгласно функционалната компетентност на всяка от институциите. Ще поемем отговорност, ще отворим, образно казано, ръце към всички институции, за да работим заедно с ясното разбиране, че това очакват българските граждани“, каза главният прокурор.

Друга мярка, която той предлага, е свързана също с разследването на този вид престъпност, като в окръжните прокуратури в страната ще бъдат създадени отдели за разследване на организирана престъпност и корупция.

„Това, което ще направи българската прокуратура, е да активизира борбата с престъпността в рамките на своите законови правомощия. Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури“, посочи Гешев.

По негово предложение ще бъдат възобновени приемните за граждани на шефовете на прокуратурите в цялата страна. Той е поискал и да се възстановят регионалните съвещания по апелативни райони съвместно с всички структури от правоохранителната система, съобщиха от държавното обвинение.

При откриването на съвещанието Гешев е казал пред административните ръководители и заместниците им, че сред гражданите има усещане за „абдикиране на държавата от изпълнение на задълженията ѝ“, като една от причините била закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

„Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са комплексни, сред тях е липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност. Резултатът от войната срещу съдебната власт, законодателният волунтаризъм и експериментите с правото е това, което виждаме – никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да му причини телесна повреда или смърт. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с ръста на телефонните измами“, каза Гешев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук