Иван Гешев

„Къде да живее главният прокурор – мисля, че не е най-важното в държавата“. Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев по време на брифинг.

Преди дни стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна” предсрочно. Той и семейството му са освободили вилата, която обитаваха от лятото на 2020 г. Договорът му е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 г.

Мнението на прокуратурата е, че създаването на Закон за лобизма е въпрос, който не търпи отлагане, заяви Иван Гешев. Той визира моралната страна на поисканата от адвокат Николай Хаджигенов оставка на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова.

„Не кореспондира с европейските ценности, с върховенството на правото и със спазването на българските закони и Конституция да предложиш на Народното събрание да се иска оставката на действащ магистрат, още повече, че това е магистрат по наблюдаване на преписка, на който си бил адвокат в предишното си битие, а по-късно и депутат. Тук по-скоро възникват едни морални въпроси, защото има над 7-8 опита за приемане на закон за лобизма в България, който да регулира тези неща“, каза Гешев.

„Да си адвокат на обвиняем, да станеш депутат и да промениш закона в негова полза … Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани” коментира още Гешев.

„Съзнавам, че случат е с обществена значимост за българските граждани. Щом може да кажем нещо, то ще информираме българската общественост“, това заяви главният прокурор Иван Гешев за ситуацията със заседналия кораб край Камен бряг.

„Преценката дали има основания за повдигане на обвинение е на конкретния наблюдаващ прокурор“, допълни Гешев.

За убийството в София пред стадион „Герена“ той каза, че не е запознат със случая, а и дори да е знаел, по думите му не е сериозно в началото на едно разследване да се коментират тези обстоятелствата. Той не пожела да коментира твърденията за репресии от страна на симпатизанти на ГЕРБ и ДПС на предстоящите избори.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!