На снимката: главният прокурор Иван Гешев

Достигната е червената линия, върховенството на правото е застрашено. Тук сме – прокурори и следователи, за да кажем, че може да вървим бавно, но никога не вървим назад. С този цитат на Ейбрахам Линкълн главният прокурор Иван Гешев откри националното съвещание на прокурорите в „Бояна“.

„Наричат ни мафия, защото внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи. Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти за хората с милиарди, и останалите българия – така, както беше с десетилетия“ каза Иван Гешев.

За пример Иван Гешев даде още пресечения незаконен внос на боклуци у нас, както и нерегламентираното им изгаряне, както и повдигнатите обвинения да действащ министър, визирайки бившия ръководител на ековедомството Нено Димов.

„Това е причината ние да сме лоши за лошите. Което означава само едно – че сме добри за българските граждани, които ни плащат заплатите. Това е единственото важно нещо“, каза още ръководителят на държавното обвинение.

Националното съвещание на прокурорите и следователите събра в София над 700 магистрати от цялата страна. Срещата бе посветена на темата за независимостта на държавното обвинение.

„Нашият глас трябва да бъде чут. Трябва да бъде казано ясно – българската прокуратура е и следва да остане независима, за да може да изпълнява своите задължения“, заяви Огнян Дамянов от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Без независима и силна прокуратура, която да е гарантирана откъм вмешателство и външни влияния, няма и не може да има съществуване на върховенството на закона и на правото, заяви Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите в България.

„Ние не се страхуваме от промени, не се страхуваме от реформи…Категорично обаче не приемаме прокурорите, следователите и служителите да бъдат изкупителна жертва на политиците и да служат за изкупуване на техните грехове по отношение на българската държавност, общество и граждани. Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, но политиката винаги трябва да се приспособява към правото. Политиката трябва да коленичи пред правото“, заяви Николов пред магистратите.

 

На съвещанието присъстваха и народни представители, и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По време на срещата беше приета позиция на прокуратурата, изчетена от говорителя на Гешев- Сийка Милева. Тя ще бъде изпратена на редица европейски институции.

В нея е записано, че прокурорите ежедневно са изложени на политически нападки и несъвместими с конституционния ред идеи за реформи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!